Stillbilde fra Andor sesong 2
Foto: Lucasfilm

Stellan Skarsgård om Andor sesong 2: – Alle mennesker er forberedt på å drepe

Filmweb
Publisert:
Følg oss:

Vi møtte svensken og serieskaperen fra den mørke Star Wars-serien, som er tilbake med andre og siste sesong.

Annonse

Star Wars-serien Andor har blitt hyllet som "Star Wars for voksne" og "den eneste serien som er verdt å se". Nå er den endelig tilbake med den etterlengtede andre og siste sesongen.

Filmweb (og en gjeng andre europeiske medier) har snakket med serieskaper Tony Gilroy (68) og skuespiller Stellan Skarsgård (73) om revolusjon, moralske gråsoner og det å spille en av Star Wars-universets mest komplekse karakterer.

Den kritikerroste serien er en prequel til Rogue One: A Star Wars Story fra 2017. Mens den første sesongen fulgte Cassian Andor gjennom ett år, vil den nye sesongen dekke de fire neste årene, fram til øyeblikket før han dukker opp i Rogue One.

Stillbilde fra Andor sesong 2
Foto: Lucasfilm

Inspirert av rettssakene i Sovjet og den franske motstanden

Tony Gilroy, som tidligere har skrevet Jason Bourne-filmene og regissert mesterverket Michael Clayton, sier at serien ble til fordi han hadde et ubrukelig lager av kunnskap om politikk, opprør og revolusjoner.

"Jeg hadde brukt tiår som en slags fritidshistoriker. Jeg leste alt mulig om Cromwell, Mao, rettssakene i Sovjet og den franske motstanden. Jeg tenkte: Dette har jeg aldri fått bruk for. Men plutselig fantes det en plass til det". Den plassen var tydeligvis i en galakse langt, langt borte.

Tony Gilroy bak kulissene på Andor sesong 2
Foto: Lucasfilm

Gilroy mener at undertrykkelse og revolusjon bruker "samme meny gjennom historien", og at det er grunnen til at serien har mange skumle paralleller til samtiden vår, der demokratiske prinsipper blir brutt ned av sterke makter.

"Jeg tror det triste faktum er at fred og velstand er sjeldent gjennom historien." Hva er konstant? "Undertrykkelse og revolusjon."

– Teknologien og spillerne endrer seg, men oppskriften er den samme.

Annonse
Stillbilde fra Andor sesong 2
Foto: Lucasfilm

Stellan Skarsgård som revolusjonær terrorist

Stellan Skarsgård, som spiller Luthen Rael, er kjent for å spille alle slags roller i europeisk film. I Hollywood må han imidlertid ta til takke med å spille skurker og iddioter. "Til å være i en Star Wars TV-serie er han selvfølgelig veldig moralsk tvetydig," vedgår skuespilleren. "Men han er ikke særlig komplisert sammenlignet med andre mennesker."

– Alle mennesker er forberedt på å drepe, mer eller mindre, på et eller annet tidspunkt. Spørsmålet er bare: Gjør du det for en god grunn, eller en dårlig grunn? Hvis revolusjonen lykkes, kan man si at han gjorde det rette. Hvis den mislykkes, dør mange unødvendig. Det er komplekst.

Gilroy sier han fortsatt ikke vet hva Luthens egentlige ideologi er. "Jeg vet hva han vil ha: En revolusjon. Men jeg vet ikke hvordan han ville skapt et nytt samfunn om han fikk sjansen."

Da første sesong av Andor ble lansert, intervjuet Filmweb Genevieve O'Reilly, som har spilt den ikoniske Star Wars-karakteren Mon Mothma gjennom tre tiår, to filmer og to serier. "Vi skal se idealismen hennes nå et bunnivå, før hun finner motet til å gå til opprør", fortalte hun. Les intervjuet her!

Annonse
Stillbilde fra Andor sesong 2
Foto: Lucasfilm

"Andor" finnes bare på grunn av "The Mandalorian"

Andor tar for seg et mørkere og mer modent hjørne av galaksen enn de andre Star Wars-seriene på Disney+, og Gilroy er klar over at mange mener det er den beste av dem. Det gir han imidlertid mer uro enn glede – og det er viktig for serieskaperen å gi honnør til de mer sensasjonelle seriene som gjorde Andor mulig.

– Serien vår var vanskelig å få grønt lys for. Den er dyr å lage. Når vi startet, var vi inne i en streaming-gullalder, og man sa "Bygg katedraler så fort dere kan!". Men så tok det fem-seks år å lage serien, og markedet endret seg.

Han sier at grunnen til at sesong 2 ble noe av, er suksessen til The Mandalorian og ikke minst merch-giganten Grogu. "Uten dem hadde vi aldri fått midlene." I 2020 investerte strømmetjenestene enorme beløp i nye strømmeserier – men bare fem år senere har markedet snudd fullstendig, og det er vanskeligere enn på lenge å få "grønt lys" for ambisiøse storserier.

Annonse
Stillbilde fra Andor sesong 2
Foto: Lucasfilm

Kunne ikke røre serien i et halvt år

Innspillingen bød dessuten på noen unike utfordringer: Hollywood-streiken i 2023 gjorde at serieskaperen ikke kunne jobbe med serien i seks måneder – hele den planlagte innspillingsperioden. Andor er allerede en uortodoks produksjon, men den nye utfordringen forandret alt:

– Måten vi lager serien er veldig annerledes. Vi forbereder alt ned til minste detalj, og gir regissørene og skuespillerne full kontroll når vi går i opptak. Og tilfeldigvis, helt uten at det var planlagt, leverte jeg det siste manuset bare seks dager før streiken startet.

Diego Luna bak kulissene på Andor sesong 2
Foto: Lucasfilm

Når streiken var et faktum, kunne han ikke lenger ha noe med serien å gjøre – og han ble værende i USA, mens produksjonen gikk sin gang i London. "I seks måneder var jeg helt ute av loopen. De andre fortsatte å jobbe. Jeg møtte dem sosialt, men vi snakket aldri om serien." Da streiken endelig var over, fikk serieskaperen se flere nesten ferdigstilte episoder, klippet og musikklagt uten han.

– Man går vanligvis fra en scene rett til neste uten å tenke seg om. Men nå fikk jeg mulighet til å se hele serien med friske øyne, med nok avstand. Det skjer aldri. Jeg skrev hundre sider med notater.

Stillbilde fra Andor sesong 2
Foto: Lucasfilm

Han beskriver det som en luksus han aldri har hatt før, men også en opplevelse han ikke har lyst til å utsette crewet for igjen. "Vi hadde plutselig en helt ny visjon vi måtte jobbe ut fra. Det krevde mye av alle. Men det gjorde også serien bedre."

De tre første episodene av Andor sesong 2 er tilgjengelige på Disney+ nå. Deretter blir det sluppet tre nye episoder hver uke fram til 13. mai.

Følg oss for nyheter, konkurranser og tips om filmer og serier!
Annonse